Правильна температура води – запорука смачного і корисного чаю.
Дізнайтеся, якої температури має бути вода для заварювання чаю / колаж УНІАН, фото pixabay, ua.depositphotos.com
Коли мова заходить про заварювання чаю, стає зрозуміло: британці дуже серйозно ставляться до своїх традицій. Ретельний вибір сорту і марки, додавання молока в певний момент і певної кількості – все це теми гарячих суперечок. Однак одна важлива деталь часто залишається поза увагою – це температура води.
Загальне правило говорить: для приготування класичного англійського чаю вода має бути доведена до кипіння, тоді як для деяких сортів, наприклад, зеленого чаю, потрібна гаряча, але не кипляча вода.
Давайте разом розберемося у всіх тонкощах, які допоможуть розкрити повноту смаку й аромату чаю.
Відео дня
До якої температури кип’ятити воду на чай – що важливо знати
Часто можна почути, що чай заливають окропом відразу після закипання, але це найчастіше неправильно. Ось, що важливо знати:
- Чому не можна заливати чай окропом? Річ у тім, що кипляча вода (100°C) може “спалити” ніжне чайне листя. У результаті смак стає гірким, а аромат випаровується. Особливо чутливі до цього елітні сорти зеленого і білого чаю.
- Якої температури має бути вода для заварювання чаю? Усе залежить від його виду. Чорні чаї витримують вищу температуру – близько 90-95°C. Білі та зелені чаї, навпаки, вимагають дбайливішого підходу.
- Чи можна заварювати чай при 100 градусах? Чисто технічно – так. Однак це підходить лише для рідкісних міцних, щільних чорних чаїв і деяких трав’яних зборів. В інших випадках рекомендується дати воді трохи охолонути після закипання.
- За якої температури заварювати трав’яний чай? Трав’яні чаї зазвичай заварюють водою температурою 90-100°C. Вони не такі чутливі до високої температури, як зелені, і гаряча вода допомагає краще витягти з рослин корисні речовини.
- За якої температури заварювати чай у пакетиках? Заварювання пакетованого чаю зазвичай допускає використання води 90-95°C. Але важливо пам’ятати: якісні чаї в пакетиках трапляються рідко, і занадто гаряча вода може зробити їхній смак більш різким.
- За якої температури заварювати зелений чай? Цей вид особливо чутливий до температури води. Оптимальний діапазон – 70-80°C. За такої температури листя розкривається м’яко, і напій виходить ніжним і ароматним, без гіркоти.
Таким чином, правильна температура води – запорука смачного і корисного чаю. Завжди враховуйте сорт і не поспішайте заливати чай окропом одразу після закипання. Кілька хвилин очікування – і напій порадує вас усіма відтінками смаку.
Читайте також:
Як використані чайні пакетики дадуть нове життя газону: корисні лайфхаки від садівників
Чи можна схуднути за допомогою зеленого чаю: дієтолог дала чітку відповідь
Названо 10 найкращих чаїв, які заспокоюють тривогу і стрес
Ще важливо враховувати, що для якісного чаю слід завжди використовувати свіжу воду, як наполягає Асоціація чаю та настоїв Великої Британії. Саме вона “заряджає” чайне листя і розкриває весь аромат. Також фахівці радять фільтрувати воду перед кип’ятінням, особливо якщо ви мешкаєте в зоні з жорсткою або дуже м’якою водою, оскільки це безпосередньо впливає на смак.
Крім того, за словами експертів, під час повторного кип’ятіння знижується вміст кисню у воді, що погіршує смак напою. Тому, щоб домогтися кращого результату і не витрачати зайву енергію, рекомендується кип’ятити тільки необхідну кількість води.
Нагадаємо, раніше УНІАН писав, як довго потрібно заварювати чай – експерти назвали ідеальний час.