Інгредієнти:
- Свіжий огірок — 1-2 штуки. Огірок для окрошки потрібно нарізати дрібною соломкою або кубиками, або натерти на тертці.
- Картопля в мундирі — 2-4 штуки (залежить від того, наскільки густу ви хочете отримати окрошку). Картоплю треба відварити, охолодити, очистити і нарізати кубиками або натерти на тертці.
- Яйця курячі — 4-6 штук. Яйця потрібно відварити, охолодити, подрібнити. При цьому в деяких рецептах рекомендується додавати в окрошку тільки подрібнений білок, в інших — білок і жовток. Можна жовток розтерти з гірчицею — це додасть окрошці особливого смаку.
- Зелень (кріп і зелена цибуля). Добре промити водою і подрібнити.
- Редис — за бажанням (100-150 грамів). Редис також потрібно очистити і нарізати кубиками або соломкою.
- Сіль і чорний перець за смаком. Кількість солі залежить від того, на чому ви готуєте окрошку. Якщо ви готуєте її на айрані, то сіль може і не знадобитися (так як айран сам по собі солоний). Тому солити окрошку краще в самому кінці.
- Гірчиця — за бажанням. У деяких рецептах гірчицю змішують з яєчним жовтком.
- Варена ковбаса, відварена курятина або відварена телятина — 200-300 грамів. Як і інші інгредієнти, ковбасу або відварене м’ясо потрібно дрібно нарізати.
Потрібно взяти 1 літр кефіру і 0,5 літра води (звичайної кип’яченої або мінеральної газованої). Кефір і воду залийте в каструлю із заздалегідь підготовленими інгредієнтами. В кінці окрошку потрібно посолити. Якщо хочете, можете додати в окрошку на кефірі ложку або дві сметани.
Також, окрошку на кефірі можна готувати в такому співвідношенні: 0,5 літра кефіру, 10-150 грамів сметани і 0,7 літра мінеральної води.
СМАЧНОГО!