Лазання – рецепт приготування
Лазанья – дуже смачна та ситна страва італійської кухні, яка отримала визнання у всьому світі. Являє собою пласти тіста, перекладені різною начинкою.
Ця страва вважається непростою, оскільки складається з трьох етапів приготування – соус болоньєзе, соус бешамель і тісто для лазаньї. До того ж, для справжньої італійської лазаньї потрібний певний набір інгредієнтів.
Однак, хоч приготування лазаньї є тривалим та трудомістким процесом, але воно того варте. Результат перевершить усі очікування – ви отримаєте смачну та соковиту страву, яка просто тане в роті.
Класична Лазання
Листи лазаньї – 200-250 г
Фарш – 1 кг
Помідори – 500 г
Цибуля – 200 г
Морква – 150 г
Часник – 3-4 зубчики
Молоко – 1 літр
Вершкове масло – 100 г
Борошно – 100 г борошна
Сир твердий – 300 г
Пармезан – 50 г
Сіль
Перець
Рослинна олія
Готуємо соус болоньєзе. Цибулю та часник дрібно нарізати. Моркву натерти на середній тертці. З помідорів зняти шкірку, подрібнити м’якоть в блендері або натерти на тертці.
Цибулю і часник обсмажити на олії. Додати моркву. Обсмажити.
Потім додати фарш, посолити та поперчити. Гасити до готовності (приблизно 20-25 хвилин).
Далі додати|добавляти| помідори. Гасити протягом 5 хвилин.
Готуємо соус бешамель. Олія розтопити олію розтопити. Додати|добавляти| муку|борошно| і перемішати. Злегка обсмажити.
Тонким цівком влити молоко, перемішати. Довести до кипіння.
Нагрівати до того часу, поки соус стане по консистенції нагадувати рідку сметану. Головне, стежити, щоб не утворилися грудочки.
Соус трохи посолити, до смаку можна додати мускатний горіх або часник.
Сир натерти на середній тертці. Пармезан натерти на дрібній тертці.
У форму для запікання викласти листи лазаньї (уважно прочитайте інструкцію на упаковці, деякі фірми пропонують листи лазаньї відварити, деякі використовувати сухі листи).
На листи лазаньї викласти половину м’ясного соусу.
Викласти 1/3 соусу бешамель. Посипати половиною натертого сиру. Накрити листами лазаньї. Викласти м’ясний соус, що залишився. Змастити соусом бешамель. Посипати сиром, що залишився. Знову викласти листи та змастити соусом бешамель.
Поставити у духовку. Запікати при температурі 180 ° С протягом 40-45 хвилин.
Готову лазанню вийняти, посипати пармезаном (можна трохи пармезану відкласти, щоб посипати готову лазанню). Поставити до духовки ще на 5-10 хвилин.
Лазання з грибами
Листи лазаньї – 5 шт.
Гриби – 400 г
Молоко (холодне) – 400 мл
Сир (твердий або напівтвердий) – 100 г
Помідори середні – 2 шт.
Цибуля ріпчаста середня – 1 шт.
Часник – 4 зубчики або до смаку
Олія вершкове – 45-50 г
Борошно – 40 г
Орегано (сушений) – 1 ч.л.
Базилік (сушений) – 1 ч.л.
Мускатний горіх – 0,5 ч.л. (або до смаку)
Олія – для обсмажування
Сіль – за смаком
Цибулю нарізати чверть кільцями. Декілька зубчиків часнику натерти на дрібній тертці або подрібнюємо зручним способом. Гриби дрібно нарізати.
Гриби, цибулю та часник потрібно обсмажити на олії. Можна спочатку випарити з грибів усю зайву рідину, а потім додати цибулю з часником і смажити все це до золотистого кольору.
Із помідорів потрібно зробити пюре. У томатне пюре додати по чайній ложці сухих орегано та базиліка, добре перемішати.
Робимо соус бешамель. На невеликому вогні розтоплюємо 45-50 г вершкового масла (воно повинно кипіти). У розтоплену олію додаємо 40 г борошна, добре перемішуємо борошно з олією і смажимо кілька хвилин помішуючи.
Знімаємо ковшик або сковороду з вогню і трохи додаємо холодне молоко. Після кожного додавання добре розмішуємо масу до однорідності, щоб соус був без грудочок.
Далі знову на невеликому вогні варимо соус до загусання, постійно помішуючи. Він повинен вийти густий, але плинний. Ближче до кінця приготування соусу додаємо в нього сіль та мускатний горіх до смаку. Добре перемішуємо, щоб грудочки мускатного горіха розійшлися в соусі. Готовий соус накриваємо кришкою, щоб уникнути завітрювання.
Духовку розігріваємо до 190°С. Сир натираємо на великій тертці і приступаємо до збирання лазаньї. Беремо форму, яка за розміром підходить під один лист лазаньї. Якщо листи лазаньї вимагають попереднього відварювання, відваріть їх за інструкцією на упаковці.
На дно форми наливаємо трохи соусу бешамель. Кладемо лист лазаньї.
На лист наливаємо 2-3 столові ложки бешамелю. Зверху викладаємо чверть грибів із цибулею – розподіляємо по листку. Гриби зверху змащуємо чвертю томатного соусу.
Так повторюємо ще 3 рази: на томатний соус – лист лазаньї тощо. Четвертий шар грибів із томатним соусом накриваємо п’ятим листком лазаньї та заливаємо соусом.
Зверху посипаємо натертим сиром. Сир за бажання можна додавати в кожен шар.
Відправляємо лазанню в розігріту до 190 ° С духовку на 35-40 хвилин. Якщо сир дуже швидко перетворюється на скоринку, накрийте лазанью фольгою.
Готовий лазіння даємо трохи охолонути – тоді її простіше різатиме.