Кавун – ягода, без якої влітку не обійтися, але неправильний вибір плоду може все зіпсувати.
Більше ви не “промахнетеся” / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com
Кавун – це класична літня ягода, яка також є нестерпною лотереєю. Адже вибрати правильний кавун завжди складно. Хоча, володіючи невеликими знаннями, ви зможете в майбутньому щоразу обирати ідеальний плід, пише VeryWell Health.
Зверніть увагу на польову пляму
Стиглий кавун має кремову жовту або світло-бежеву пляму на шкірці – це так звана польова (або ґрунтова) пляма, те місце, де кавун лежав на землі під час росту. Біла або занадто світла пляма може свідчити про недозрілість. Чим насиченіший колір плями, тим солодший, найімовірніше, кавун.
Перевірте форму
Кавун має бути симетричним, з округлими кінцями. Якщо він кривий або асиметричний, це може вказувати на нерівномірний ріст і можливе погіршення текстури або смаку. Шукайте плоди з гладкими, рівномірними й округлими лініями – це знак того, що кавун розвивався рівномірно і, ймовірно, буде солодким і соковитим.
Відео дня
Подивіться на колір
Кавуни бувають різного забарвлення – зі смужками від темно-зеленого до світло-зеленого. Рівномірний колір по всій поверхні вказує на зрілість. Уникайте занадто блискучих кавунів – це може означати, що їх зірвали занадто рано. Тьмяна кірка – ознака зрілості.
Проведіть смугастий тест пальцями
Якщо у кавуна є темні смужки:
- Зімкніть вказівний і середній пальці.
- Помістіть їх між двома темно-зеленими смужками.
- Якщо пальці вільно поміщаються між ними – це хороша ознака того, що кавун стиглий і солодкий.
Що ширша відстань між смугами, то більше часу кавун мав на дозрівання та розвиток смаку.
Зверніть увагу на “сіточку” (павутинку)
Огляньте кавун з усіх боків у пошуках темних, прожилкоподібних плям, схожих на павутинку. Це так звані “цукрові плями” – вони з’являються там, де цукор почав виходити назовні. Це ознака солодкості та соковитості.
Постукайте по кавуну
Напевно ви бачили, як люди в магазині стукають по кавуну. Вони намагаються “почути” соковитий плід. Постукайте по кавуну кісточками пальців і прислухайтеся: глухий, порожнистий звук – хороша ознака: у кавуні багато соку. Глухий, тупий звук може означати, що плід недостиглий або перестиглий.
Огляньте текстуру кірки
Шкірка має бути твердою і гладкою на дотик. Зверніть увагу на дивні плями (не плутати з польовою плямою) або нерівномірне забарвлення – це може вказувати на нерівномірне дозрівання.
Підніміть кавун
Вага має значення. Вибирайте той кавун, який здається важким для свого розміру. Чим він важчий, тим більше в ньому води – а значить, він соковитий і смачний. Легкий плід може виявитися недостиглим або вже підсохлим зсередини.
Перевірте “хвостик”
Подивіться на невелике висохле стебло або “хвостик” на верхівці кавуна. Зелений хвостик вказує на те, що кавун був зірваний занадто рано і, можливо, не встиг повністю дозріти. Сухий, коричневий хвостик – ідеальний варіант. Він говорить про те, що кавун дозрів на грядці і що він буде солодким.
Уникайте пошкоджених кавунів
Ретельно огляньте кавун на наявність пошкоджень. Невеликі подряпини допустимі, але тріщини, порізи, м’які ділянки, вм’ятини або інші видимі дефекти – привід відмовитися від покупки.
Інші новини про фрукти та ягоди
Раніше УНІАН повідомляв про 10 фруктів, які можна їсти навіть за діабету. Експерти зазначили, що важливо розуміти різницю між натуральним і доданим цукром.
Крім того, ми розповідали про найкращі способи як зберегти полуницю на зиму. Варіантів навіть кілька і кожен з них цікавий по-своєму і тільки вам вирішувати – який з них підійде саме вам.