Сода виконує роль розпушувача, допомагаючи тісту підніматися.
Дізнайтеся, навіщо в дріжджове тісто додають соду / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com
Сода – важливий компонент багатьох рецептів, який допомагає зробити випічку м’якою і повітряною.
Щоб досягти ідеального результату, потрібно знати, як правильно додавати соду в тісто і в яких випадках її гасити. Розберемо всі тонкощі.
Навіщо додавати соду в тісто
Сода виконує роль розпушувача, допомагаючи тісту підніматися за рахунок виділення вуглекислого газу. Це робить випічку пишною та ніжною. Однак важливо правильно визначити, для чого додавати соду в тісто, щоб уникнути гіркого присмаку або нерівномірного підйому.
Відео дня
Як правильно додавати соду у випічку – всі нюанси
Для досягнення найкращих результатів важливо запам’ятати ці прості правила і відповіді досвідчених пекарів на поширені запитання:
На якому етапі додавати соду в тісто. Соду слід додавати на етапі змішування сухих або рідких інгредієнтів, залежно від рецепта. У дріжджове тісто соду часто додають перед замісом, щоб поліпшити текстуру і скоротити час підйому.
Як правильно гасити соду для випічки. Якщо рецепт вимагає гасіння, то це робиться перед додаванням у тісто.
Як гасити соду оцтом. Додайте чайну ложку оцту до половини чайної ложки соди, дочекайтеся реакції (утворення піни), а потім відразу вмішайте суміш у тісто. Гасити соду можна й іншими кислотами, наприклад, лимонним соком або кефіром.
Скільки соди на 500 грамів борошна. Зазвичай потрібна 1/2-1 чайна ложка соди. Якщо тісто містить кислі інгредієнти (кефір, сметана, лимонний сік), використовуйте менше.
Коли додавати соду в тісто на кефірі. Соду додають на етапі змішування рідких інгредієнтів, оскільки кефір уже є кислим середовищем, яке активує реакцію. Гасити соду окремо не потрібно.
Як гасити соду в тісто. Якщо рецепт передбачає гасіння, виконуйте це безпосередньо перед додаванням у тісто, щоб реакція відбулася всередині маси, забезпечуючи рівномірний підйом.
Читайте також:
Як можна повторно використати фольгу: названо безпечні способи
Чому не варто купувати силіконові форми: кулінарний експерт назвала головні причини
М’ятний мокко та лате зі смаком імбирного пряника: як приготувати різдвяну каву
У пісочне тісто кладуть соду? Так, але рідко. Сода допомагає пісочному тісту стати більш пухким і ніжним. Якщо рецепт вимагає, додавайте мінімальну кількість соди й обов’язково змішуйте її з борошном.
Чи потрібно додавати соду в тісто для вареників. Сода робить вареники м’якшими та повітрянішими. Зазвичай її додають у тісто на основі кефіру або сметани. Гасити соду не обов’язково, якщо тісто вже містить кислі інгредієнти.
Отже, використовуйте лише необхідну кількість кислоти, щоб уникнути надлишків, які можуть зіпсувати смак. Якщо в тісті є дріжджі, соду додають для поліпшення текстури, але в невеликих кількостях, щоб не порушити процес бродіння.
Тепер ви знаєте, як правильно додавати соду в тісто і гасити її, щоб випічка завжди виходила пишною, м’якою і смачною.
Нагадаємо, раніше УНІАН писав, якої температури мають бути яйця для тіста.