За словами експертів, розчинна кава готується легко, проте має свої недоліки.
Відомо, що для приготування розчинної кави потрібна лише гарячя вода / фото ua.depositphotos.com
Розчинна кава є популярним напоєм для тих, хто поспішає, проте постає питання, чи корисна вона взагалі. Відомо, що загалом кава має багато переваг для здоров’я. За даними дослідження, цей напій покращує когнітивні функції, прискорює метаболізм та навіть захищає від деяких захворювань, пише health.
Водночас розчинна кава також має багато переваг, проте вона містить й потенційні недоліки.
“Розчинна кава – це зневоднена форма звичайної кави. Вона виготовляється з крихітних гранул, для приготування яких потрібна лише гаряча вода, і пропонує швидкий та зручний спосіб насолодитися філіжанкою кави. Існує два основні методи приготування розчинної кави: розпилювальне сушіння та сублімаційне сушіння”, – розповіли у виданні.
Відео дня
Переваги розчинної кави
Зазначається, що розчинна кава має багато подібних біологічних активних сполук, які є і у звичайній. До прикладу, дослідження показали, що розчинна кава містить антиоксиданти, які допомагають боротися з окислювальним стресом та запаленням.
Крім того, розчинна кава має велику кількість кофеїну, який може покращити когнітивні функції, підвищити пильність, настрій та знизити ризик депресії.
Також дослідження показали, що споживання розчинної кави може бути пов’язане зі зниженням ризику метаболічного синдрому.
Водночас вживання такого напою може допомогти контролювати вагу, адже кофеїн пов’язують зі зменшенням ваги та жирових відкладень.
Ризики вживання розчинної кави
Попри те, що розчинна кава готується легко, вона має деякі недоліки. До прикладу, розчинна кава містить найбільшу кількість акриламіду – хімічної речовини, яка утворюється під час обсмажування.
“Акриламід вважається ймовірним канцерогеном для людини, що підкреслює важливість вживання розчинної кави в помірних кількостях під наглядом лікаря”, – пояснюють у health.
Також ароматизовані сорти такої кави можуть мати додатковий цукор, який може впливати на рівень цукру в крові та перешкоджати схудненню. Як і у випадку зі звичайною кавою, надмірне споживання може призвести до небажаних побічних наслідків, таких як тривожність, безсоння та проблеми з травленням.
Читайте також:
Хліб без замісу: британський телекухар поділився простим рецептом домашньої випічки
Смачна індичка з хрусткою скоринкою: ароматний рецепт від Мері Беррі
У TikTok завірусився незвичний спосіб приготування смаженої картоплі (відео)
Інші цікавинки про каву
Раніше вчені розповіли, чому кава може бути корисною. Зокрема науковці з’ясували, що цей напій може мати захисну дію на організм людини.
Також дієтологи відповіли, що додати до кави, аби отримати максимальну користь. Вони радять додати корицю, молоко, куркуму та імбир.