З вином, з рисом та з бобальками: ТОП-п’ять рецептів різдвяної куті

В Україні на Різдво стравою номер один неодмінно є кутя. Це символ зв’язку померлих із живими. Саме тому на кожний Святвечір господиня після поїдання куті залишала ложки на столі...

В Україні на Різдво стравою номер один неодмінно є кутя.

Це символ зв’язку померлих із живими. Саме тому на кожний Святвечір господиня після поїдання куті залишала ложки на столі для душ покійних родичів. Кутю традиційно готують із пшениці, додаючи мед, мак, ізюм та узвар. Однак в залежності від регіону і смакових вподобань різдвяну кашу можна готувати не тільки із пшениці, а й з рису, пшона, тіста, перловки. Додаткові інгредієнти теж можуть різнитися. Видання Persona.Top підготувало для вас ТОП-5 рецептів різдвяної куті.

Подільська кутя

На Поділлі кутя за консистенцією нагадує густий суп.

Аби її приготувати, потрібно зварити пшеницю (перед цим потовчену або придбати спеціальну пшеницю для куті в магазині). Пшеницю заливаємо водою та варимо в середньому 40 хвилин на повільному вогні. На сто грамів вже відвареної пшениці потрібно взяти 500-600 мл води, півсклянки грецьких горіхів (крупно подрібнених), сто грамів маку, перетертого з цукром в макітрі чи в блендері та одну столову ложку меду. Всі інгредієнти змішати в великій мисці і додати води стільки, скільки вам до смаку. За смаком до куті додають ізюм та порізані кубиками яблука.

Фото – Кутя. Джерело – www.dsnews.ua

Польська кутя

Цей варіант куті завжди «сухий». Для польської різдвяної каші на 150 грамів вже готової спеціально обробленої пшениці (вже готові зерна можна купити в магазині) потрібно взяти 150 грамів маку, 4 столові ложки меду, 150 грамів подрібнених мигдальних горіхів, коньяк (для замочування ізюму), 200 грамів ізюму, та 80 грамів цукрової пудри. Пшеницю варити протягом 40 хвилин на повільному вогні. Мак залити водою, довести до кипіння, потім відставити і дати остигнути. Ізюм замочити в коньяку (чи в ромі) – краще це зробити за день, адже він так встигне настоятися. Мигдаль трохи підсмажити на сковорідці (до рум’яного кольору), холодний мак процідити і разом з цукровою пудрою змішати блендером (суміш має побіліти). Пшеницю промити і додати до неї макову суміш, мигдаль, мед та ізюм.

Фото – Кутя. Джерело – prairiestory.com

 Кутя із вином

Перловку чи пшеницю замочують протягом 30 хвилин у холодній воді. Потім заливають окропом, зціджують і готують на середньому повільному вогні.

Коли кутя вже готова, до неї додають півсклянки дрібно порізаних горіхів, мак (попередньо розтертий в ступці чи кавомолці), нарізану курагу та ізюм. Ізюм краще перед тим, як додавати, замочити в гарячій воді. До каші додають ложку меду і столову ложку солодкого вина із червоних сортів винограду. Заливають кутю виноградним соком.

Лемківська кутя

На Західній Україні, зокрема на Лемківщині, традиційну різдвяну кутю готують не з круп. Для страви попередньо ліплять бобальки з тіста (різдвяні булочки).

Дріжджове тісто, прісне, розкатують і роблять з нього малесенькі кульки (кружечки). В якості форми для вирізання можна використати кришечки від пластикових пляшок. Вирізаним бобалькам треба дати час, щоб ті підійшли. Потім вироби покласти до духовки, попередньо змастивши деко маслом. Бобальки випікати краще за день до Святвечора, щоб вони встигли настоятися. Кутю із них готують наступним чином: замочують кульки у воді, додають до них горіхи, мед та мак за смаком. Мак – перед додаванням розтирають.

Фото – Кутя. Джерело – vilne

Рисова кутя

Зварити рис – у пропорції 2 склянки води на склянку рису. Кашу охолодити. До неї додати півсклянки перетертого маку з 3-ма чайними ложками цукру, півсклянки подрібнених горіхів, ізюм та цукати.

Можна додати халви. Кутю з рису готують на Сході України. На Донеччині, наприклад, до неї додають вишневий компот та ягоди або узвар.

Фото – Кутя. Джерело -Gazeta Ukrainska

Автор: Ірися Герцун

persona.top

Материалы по теме: